FAQ: Veel gestelde vragen over yoga


Wat is de therapeutische waarde van yoga?

Als je je lichaam onderhoudt met behulp van yoga, in combinatie met de juiste voeding, zul je minder snel ziek worden en meer energie en levenslust ervaren. Yoga oefeningen hebben zowel een genezende als preventieve waarde. Ze dragen bij aan een natuurlijke evenwicht van de stofwisseling en de hormoonhuishouding.
 

Effecten van yoga op een rijtje:
- Yoga helpt tegen stress
- Yoga herstelt je energiebalans (brengt het zenuwstelsel in evenwicht) 
- Yoga verbetert je bloedcirculatie en ademhaling
- Yoga verhoogt je concentratievermogen
- Yoga maakt je sterker en soepeler, zowel lichamelijk als geestelijk
- Yoga stimuleert je bewustwording en spirituele capaciteiten
- Yoga geeft je innerlijke rust en kracht


Is Yoga een wel een goede keuze voor mij? 

Ja, de kracht van yoga is dat iedereen het op zijn/haar eigen niveau kan beoefenen. Of je nu wel of niet met je vingers bij de grond komt, de stretch voelt hetzelfde en opent gelijkwaardig de blokkades. Prestatie is dus niet van belang. Je leert je grenzen kennen en respecteren, zodat je geen blessures krijgt.

Als je twijfelt kun je het beste je huisarts raadplegen. Vraag in elk geval advies aan de huisarts als je nog onder doktersbehandeling bent, regelmatig medicijnen gebruikt of voortdurend lichamelijke klachten hebt. Breng de yogadocent hiervan op de hoogte, zodat er tijdens de lessen rekening mee kan worden gehouden. 


Worden de kosten vergoed door de verzekeraar?

Als je aanvullend verzekerd bent krijg je het cursusgeld vaak geheel of gedeeltelijk vergoed.

 

Kijk dit zelf even na! Na definitieve inschrijving krijg je een factuur die je kunt declareren bij de zorgverzekeraar.


Is yoga zweverig?

In het dagelijks leven zijn we altijd met ons hoofd bezig. Met behulp van de oefeningen leer je juist je lichaam te voelen en die bewustwording geeft je het gevoel letterlijk weer met beide voeten op de grond te staan. Af en toe heb je tijdens de oefeningen je ogen gesloten, dit om de prikkels van buiten even af te sluiten om goed te kunnen voelen.

Ook zijn er momenten van stilte, meditatie, om te leren met je aandacht in dit moment te zijn. Als je nog nooit yoga hebt gedaan is het de eerste les soms even wennen, daarna wordt het als heel prettig ervaren.


Is yoga een religie?

Yoga is geen religie, het wil niemand bekeren of een levensopvatting opdringen.

Het wordt beoefend vanuit de overtuiging dat bewustwording van het eigen functioneren kan leiden tot oplossen van problemen en bereiken van een innerlijk evenwicht. Deze bewustwording kan juist verdieping brengen in de individuele religie.