Yoga & Meditatie

Over Yoga

Het woord yoga betekent verbinden en samenbrengen. Door yoga herstelt de verbinding zich tussen lichaam en geest, tussen denken en voelen en tussen jezelf en de omgeving.
Yoga vindt zijn oorsprong India. Aan de basis van alle vormen van yoga ligt de Hatha Yoga. Daarin zijn alle houdingen ontwikkeld om je goed voor te bereiden op de meditatie. Als je goed voor het lichaam zorgt, komt het hoofd namelijk tot rust en krijg je steeds meer helderheid en rust. De verschillende oefeningen geven je balans, kracht, souplesse, aarding en vooral toegang tot de innerlijke stilte die er altijd is.
In de yoga besteden we veel aandacht aan de adem. Dit kan zijn door pranayama of juist door de adem op een natuurlijke manier mee te laten bewegen met de oefeningen. Op deze manier krijgt de adem zijn oorspronkelijke ruimte terug.
Tijdens de houdingen sta je stil bij spanning en ontspanning en krijg je tools in handen om dat ook thuis zelf te reguleren. Door yoga te beoefenen leer je om zelf voor lichaam en mind te zorgen.

Effecten van yoga op een rijtje:

 • Yoga helpt tegen stress

 • Yoga geeft je ademruimte

 • Yoga herstelt je energiebalans

 • Yoga leert je je grenzen te bewaren

 • Yoga verbetert je bloedcirculatie

 • Yoga geeft je meer zuurstof

 • Yoga verhoogt je concentratievermogen

 • Yoga maakt je veerkrachtig en soepel, ook in je mind

 • Yoga geeft balans, letterlijk en figuurlijk

 • Yoga stimuleert je bewustwording

 • Yoga geeft je kracht en innerlijke rust


Alle lessen


Ervaringen

Ontspannen, maar toch actief. Rustig, maar toch vol energie. Zo loop ik elke week de yogales weer uit. Een erg fijne les om even te ‘ont-moeten’ en me weer bewust te worden van de rust en ontspanning die ‘gewoon’ altijd aanwezig zijn bij mezelf. Hoe druk ik het ook heb, voor deze yogales maak ik altijd tijd. Omdat ik weet dat ik daarna met veel meer energie weer rustig door kan gaan.
— Marianne
De lessen mindfulness yoga ervaar ik als verstillend, een moment voor mijzelf, waaruit meer energie vrijkomt, wat tevens in de dagen na de les te merken is. Binnen de les is er ruimte voor ieders eigen pad. In de yogastudio heerst een fijne warme sfeer.
— Willemijn

Veelgestelde vragen

Wat is de therapeutische waarde van yoga?
Als je je lichaam onderhoudt met behulp van yoga, in combinatie met de juiste voeding, zul je minder snel ziek worden en meer energie en levenslust ervaren. Yoga oefeningen hebben zowel een genezende als preventieve waarde. Ze dragen bij aan een natuurlijke evenwicht van de stofwisseling en de hormoonhuishouding.

Is Yoga een wel een goede keuze voor mij?
Ja, de kracht van yoga is dat iedereen het op zijn/haar eigen niveau kan beoefenen. Of je nu wel of niet met je vingers bij de grond komt, de stretch voelt hetzelfde en opent gelijkwaardig de blokkades. Prestatie is dus niet van belang. Je leert je grenzen kennen en respecteren, zodat je geen blessures krijgt.
Als je twijfelt kun je het beste je huisarts raadplegen. Vraag in elk geval advies aan de huisarts als je nog onder doktersbehandeling bent, regelmatig medicijnen gebruikt of voortdurend lichamelijke klachten hebt. Breng de yogadocent hiervan op de hoogte, zodat er tijdens de lessen rekening mee kan worden gehouden. 

Worden de kosten vergoed door de verzekeraar?
Als je aanvullend verzekerd bent krijg je het cursusgeld vaak geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk dit zelf even na! Na definitieve inschrijving krijg je een factuur die je kunt declareren bij de zorgverzekeraar.

Is yoga zweverig?
In het dagelijks leven zijn we altijd met ons hoofd bezig. Met behulp van de oefeningen leer je juist je lichaam te voelen en die bewustwording geeft je het gevoel letterlijk weer met beide voeten op de grond te staan. Af en toe heb je tijdens de oefeningen je ogen gesloten, dit om de prikkels van buiten even af te sluiten om goed te kunnen voelen. Ook zijn er momenten van stilte, meditatie, om te leren met je aandacht in dit moment te zijn. Als je nog nooit yoga hebt gedaan is het de eerste les soms even wennen, daarna wordt het als heel prettig ervaren.

Is yoga een religie?
Yoga is geen religie, het wil niemand bekeren of een levensopvatting opdringen.
Het wordt beoefend vanuit de overtuiging dat bewustwording van het eigen functioneren kan leiden tot oplossen van problemen en bereiken van een innerlijk evenwicht. Deze bewustwording kan juist verdieping brengen in de individuele religie.