Zwangerschapsyoga

De zwangerschap is een emotionele periode vol veranderingen. Het begin van een nieuw leven. Om je kindje een goede start te geven wil je zelf geestelijk en lichamelijk goed voorbereid zijn.

Met behulp van yoga kun je ontspannen aan dit avontuur beginnen. In de cursus zwangerschapsyoga wordt behalve aan yoga aandacht besteed aan alle aspecten rondom de bevalling.


4 Partnerlessen
Er zijn 4 partneravonden die niet verplicht zijn en heel geschikt om alleen naar toe te komen. Het is wel aan te raden om je partner zo vaak mogelijk mee te nemen naar deze lessen want hoe goed je ook voorbereid bent, er zijn altijd momenten tijdens de bevalling waarop je even de draad kwijt raakt. Op zulke momenten kan je partner je helpen om weer in het ritme te komen. De data van de partnerlessen vindt je terug in de agenda.

Opbouw van de lessen
De cursus bestaat uit 12 lessen en elke les duurt anderhalf uur. Het eerste uur besteden we aan zwangerschapsyoga en daarna ronden we de les af met een kopje thee en het bespreken van een thema. We bespreken onderwerpen als het geboorteproces, bevallingshoudingen, kunstverlossingen, zwangerschapsklachten, ontzwangeren…etc met yoga als invalshoek. Tijdens de cursus hebben we eenmalig een babyles in plaats van de yogales.

Algemene informatie
Een goed moment om te starten is rond de 23ste week van de zwangerschap, je stroomt dan in in de bestaande groep. 
Je betaalt in principe voor 12 lessen ineens, tenzij je na de 27ste week instroomt, dan wordt de factuur aangepast.  Aansluitend kun je kun je nog losse lessen nemen tot de bevalling.
Per les is er plaats voor maximaal 10 deelneemsters. Schrijf je tijdig in want vol is vol! Een proefles is alleen mogelijk als de les nog niet is volgeboekt. Trek gemakkelijk zittende kleding aan en neem een handdoek om op te oefenen!  Een spijkerbroek is niet geschikt, ook niet voor partners.

De oefenbal
Eens per maand gebruiken we een oefenbal in de les, zie agenda. De bal is zeer bruikbaar voor, tijdens en na de bevalling. Je kunt de bal (diameter 75 cm) indien gewenst aanschaffen bij de meeste sportzaken. Ze kosten rond de 12 euro. Oppompen kun je het beste bij de fietsenmaker laten doen. Zorg dat hij zo groot wordt opgeblazen, dat je knieën een rechte hoek maken als je op de bal zit.


Ervaringen

Zowel bij mijn eerste als mijn tweede zwangerschap heb ik gekozen voor zwangerschapsyoga bij Yoga Centrum Voorhout. Esti geeft op een prettige manier les en zorgt voor een heel ontspannen sfeer. De ademhalingstips van Esti hebben mij erg goed door mijn bevalling heen geholpen. Mijn partner vond de partnerlessen leuk om mee te maken, ook al is hij helemaal geen type voor yoga. Uiteindelijk heb ik ook nog een gezellig clubje vriendinnen overgehouden aan mijn cursus. Ik kan het iedere zwangere vrouw aanraden!

— Diewertje
Fijne begeleiding en voorbereiding op de bevalling in de cursus zwangerschapsyoga. Ook wordt er elke week na de oefeningen een thema besproken en is er de mogelijkheid vragen te stellen. Daarna Dru Yoga gevolgd. Hele fijne sfeer (met een kopje thee ;-) ) en prachtige yoga vorm.
— Roxana

Veelgestelde vragen

Wat komt er in de les aan bod?

  • losmaak- en stretchoefeningen

  • een goede lichaamshouding

  • bewustwording van lichaam en bekkenbodem

  • contact maken met je baby en jezelf

  • omgaan met pijn en angst

  • het verschil voelen tussen spanning en ontspanning.

  • leren aandachtig te zijn voor dit moment

  • de juiste ademhalings- en perstechnieken

  • ontspanning

Hoe ziet een partnerles eruit?
In grote lijnen is de opbouw hetzelfde als een gewone les. We beginnen met losmaken en stretchen. Stille momenten zijn vaak korter. De ademhalingstechnieken worden samen (of individueel, als je zonder partner komt) geoefenend. Er komt in deze les altijd een massagetechniek en/of een ontspanning aan bod. De theorie is gericht op informatie die voor de mannen relevant is zoals; de taak van de partner, de weeën, omgaan met de baby en de periode na de bevalling. Het is een praktische les met ruimte voor vragen maar ook voor humor. http://kiind.nl/article656/

Wat houdt een babyles in?
Deze les vindt eens per 12 lessen plaats. We beginnen de les met losmaakoefeningen. Daarna bespreken we, en ondervinden we, welke aspecten van groot belang zijn bij het hanteren van de baby. Dit is een van de partnerlessen, het is een hele praktische les met thema’s als o.a. haptonomisch dragen, dagritme, borstvoeding, en draagdoeken.

Is yoga zweverig?
In het dagelijks leven zijn we altijd met ons hoofd bezig. Met behulp van de oefeningen leer je juist je lichaam te voelen en die bewustwording geeft je het gevoel letterlijk weer met beide voeten op de grond te staan. Af en toe heb je tijdens de oefeningen je ogen gesloten, dit om de prikkels van buiten even af te sluiten om goed te kunnen voelen. Ook zijn er momenten van stilte, meditatie, om te leren met je aandacht in dit moment te zijn. Als je nog nooit yoga hebt gedaan is het de eerste les soms even wennen, daarna wordt het als heel prettig ervaren.

Worden de kosten vergoed door de verzekeraar?
Als je aanvullend verzekerd bent krijg je het cursusgeld vaak geheel of gedeeltelijk vergoed. Kijk dit zelf even na! Je krijgt na betaling een factuur die je kunt declareren bij de verzekeraar.

Hoe zit dat met de betalingen?
De eerste 12 lessen betaal je ineens. In de laatste maand van de zwangerschap kun je per losse les betalen.
Voor algemene voorwaarden zie lestijden en prijzen.

Kan ik een gemiste les inhalen?
Ja, je kunt de gemiste les inhalen aan het einde van de betaalde serie, op voorwaarde dat er die les plek is. Een andere optie is dat je na de bevalling de les inhaalt bij de gewone yoga.